Bloemenlint Enschede

Bloemenlint

Bloemenlint Enschede 

Op zaterdag 22 april leggen inwoners van Enschede en diverse groene initiatieven voor het tweede jaar een bloemenlint aan door de hele stad. Dit doen ze om de bijen en vlinders een handje te helpen en om Enschede kleurrijk te versieren. Wil je meedoen met jouw buurt, vereniging, school, verzorgingshuis of buurthuis, en heeft jouw organisatie nog een geschikte plek om onderdeel te maken van dit kleurrijke bloemenlint? Doe dan mee en haal op 19, 20 of 21 april gratis bloemenzaad op!

ophaaladressen:

Beien Noord, Meeuwenstraat 160, 7523 XZ Enschede

Dorpshuis Lonneker,Dorpsstraat 98, Lonneker

De tuin van Stichting Vierkwart (alleen op vrijdag tussen 14 en 17 uur), Blekerstraat 165, Enschede

Landgoed AlGoed, Twekkelo, Burg. Stroinkstraat 411, Enschede

De Kloostertuin, (dit is een moestuincomplex naast verpleegtehuis Bruggerbosch, Gronausestraat), bloemenzaad te verkrijgen in de boekenkast tegenover het prieeltje.  www.dekloostertuin.org

 

Ook al zijn veel mensen bang voor bijen, het zijn eigenlijk hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is. De oorzaak hiervan is onder andere een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Om de bijen in Enschede een handje te helpen, organiseren tientallen groene initiatieven en andere maatschappelijke organisaties op zaterdag 22 april de aanleg van een gezamenlijk bloemenlint door de stad.

 

Bloemenlint

Een bloemenlint is een aaneengeschakelde ketting van tuinen, perken, boomspiegels en braakliggende stukken grond met kleurrijke bloemen waar insecten zoals bijen en vlinders van houden. Hiermee is er in Enschede extra voedsel te vinden voor bijen én alle kleurrijke bloemen geven de stad ook een vrolijke uitstraling. Het bloemenlint sluit goed aan bij de campagne Enschede Bloeit Op, waarbij ook de gemeente Enschede bloemenstroken aanlegt. Ben jij betrokken bij een maatschappelijke organisatie met een geschikte plek om onderdeel te zijn van dit kleurrijke bloemenlint of heb je zelf een stukje tuin over? Gratis bloemenzaad halen kan op 5 plekken in Enschede. Informatie op www.groeneloperenschede.nl/bloemenlint-enschede/ .

 

Groene Loper Enschede

Het aanleggen van het bloemenlint is één van de activiteiten die groene initiatieven gezamenlijk organiseren onder de paraplu van de Groene Loper Enschede. De Groene Loper Enschede is een samenwerkingsverband tussen tientallen groene bewonersinitiatieven en heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit, ofwel hun eigen leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Enschede.

Kijk & Luister naar RTV-Oost televisie en radio-fragment over onze actie

Gratis bloemenzaad voor Enschede

Ze vliegen er weer! De Groene Loper Enschede wil alle bewoners en initiatieven van Enschede oproepen bloemen te zaaien voor bijen, hommels en vlinders. Daarom stellen we gratis bloemzaden beschikbaar. Meer bloemen is niet alleen mooi maar ook belangrijk, want deze nuttige dieren kunnen wel wat hulp gebruiken. Bijen en hommels bestuiven ruim de helft van onze planten. Zo zorgen ze er uiteindelijk voor dat wij voedsel hebben. Des te belangrijk dat wij ook beter voor hen zorgen. En dat kan: samen kunnen we zorgen voor een prachtig bloemenlint door Enschede!

Week lang verkrijgbaar

In de laatste week van april 2016 waren we op acht locaties in de gemeente Enschede gratis zakjes bloemzaad op te halen voor iedereen. De zakjes bevatten veel verschillende bloemen die goede drachtplanten voor bijen zijn – deze planten geven veel nectar af en bloeien in een periode waarin voor bijen lastig voedsel te vinden is. Op de website van Bijenlint kunt u meer lezen over het zadenmengsel en over andere acties voor bijen:  www.bijenlint.nl. Op de website van RTV-Oost vindt u de beide fragmenten en een kort artikel over onze actie.

Deel!

Heeft u ook gezaaid, of bent u bezig met groen in Enschede? Laat het ons weten!

U kunt een bericht of leuke foto achterlaten op onze facebook pagina:  https://www.facebook.com/groeneloperenschede

Enschede

Kernteam Groene Loper Enschede
Marianne Schouten
Loet van der Heijden
Angelien Hoppen
info@groeneloperenschede.nl

Groene Loper Enschede shared Landgoed AlGoed's event. ... See MoreSee Less

Seeds to Meet - zadenruilbeurs op Landgoed AlGoed

maart 17, 2018, 10:00am - maart 17, 2018, 9:00am

Nieuwe datum: 17 maart 2018 Deze dag is bedoeld voor iedereen die zin heeft in tuinieren; liefhebbers, beginners, kinderen, nieuwsgierigen, vakmensen, hobbyisten. Met elkaar een leuk evenement maken ...

View on Facebook